Czemu korzystnie robić zakupy na targach, blisko domu? To z pewnością bardziej korzystne niż pójście do supermarketu. Zobacz dlaczego
Z jakich miejsc brać zdrową oraz pyszną żywność? Najkorzystniej z własnej działki. Kiedy nie mamy jednakowoż takiej ewentualności lub jedzenia z tego miejsca jest niewiele, to zostają targi, punkty handlowe z ekologiczną żywnością, warzywniaki oraz markety. Z tego typu opcji dość atrakcyjne wydaje się robienie zakupów na targu.

Targ

Autor: Neon Tommy
Źródło: http://www.flickr.com
Właściwie na targowiskach możemy kupić żywność bezpośrednio od rolników.

Czy w kontekście analizowanego w tym materiale tematu otrzymujesz właściwe odpowiedzi? Jeżeli nie, to podobne materiały zobacz pod adresem (http://podologmarcinkowska.pl/), który jest tutaj.

Jest tam tak wiele pysznych warzyw, owoców, ale także innych odżywczych pokarmów, jak ziarna, grzyby czy orzechy. W zdecydowanej większości nieprzetworzonych, regionalnych oraz sezonowych, czyli świeżych i nie wymagających wielu środków konserwujących. Owszem, wielu rolników z pewnością używa nieznaczną ilość pestycydów a także sztucznych nawozów, ale pomimo to ich produkty są przeważnie tanie, zdrowe i pyszne. Na targach nie znajdziesz słodyczy, wyjałowionej, przemysłowo produkowanej, zakonserwowanej żywności, ze sztucznymi barwnikami, niedobrym dla zdrowia cukrem i tłuszczami trans. Można także kupić np. więcej informacji.

Bez takich niezdrowych rzeczy, których bardzo dużo jest w większości sklepów i supermarketów.

Jeśli są jakiekolwiek nurtujące Cię zagadnienia na prezentowany wątek, to wejdź na oficjalne źródło (https://tvk.pl/), ono na pewno Cię zainteresuje.

Dlatego takie zakupy lokalne na targach powinny być czymś zwyczajnym. Żywność na targach co prawda nie jest bez skazy, lecz według mnie zawiera i tak znikomą ilość chemii w porównaniu do wielu innych produktów. Co do pestycydów, to nieekologiczne mięso często ma ich więcej niż bazarowe warzywa, jak zwierzęta jedzą pryskaną paszę.

w hali targowej

Autor: Fabio Omero
Źródło: http://www.flickr.com

Produkty na targu są najczęściej sprzedawane bez kolorowych, pełnych chemii opakowań. W sklepach zaś jest ich pełno. Zmieniają się one bardzo szybko w sterty śmieci, za jakich wywóz jesteśmy zmuszeni zapłacić w czynszu i które zanieczyszczają glebę na ”zawalonych” wysypiskach. Towary na bazarach są często dostarczane z pobliskich wsi, a nie z zagranicy. Mniej więc spala się benzyny przy transporcie. Wspierając ten rodzaj sprzedaży, troszczymy się o bardziej czyste powietrze i zużywanie mniej potrzebnych zasobów. Targi są z reguły na świeżym powietrzu. Na bazarach rolnicy sprzedają bezpośrednio do końcowych odbiorców. Bez całej gamy pośredników: hurtowni, dystrybutora czy właściciela, z jakich każdy pobiera siebie trochę pieniędzy. Bez wielkich firm, w których wyższa i średnia warstwa zarządcza zgarnia większą ilość zysków, a reszta pracowników otrzymuje marne pieniądze. Na bazarze rolnicy mają więc większą szansę na normalny zarobek, sprzedając np. sprawdź parawany i przesłony w

About