Nasze rodzime świeże owoce podbijają kraje Europy wysoką jakością
Polska zajmuje bardzo dobre miejsce w Europie w zakresie eksportu świeżych owoców. Krajowa wytwórczość w żaden sposób nie ustępuje innym krajom. W części krajów nawet, nasze świeże owoce są oceniane jako jedne z najlepszych gatunkowo oraz są natychmiast wykupywane.

marina - sklep

Autor: Graham C99
Źródło: http://www.flickr.com
płótno - sklep

Autor: centralniak
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli chodzi o owoce (kliknij hiperłącze) Polska najmocniej znana jest ze swoich jabłek, wiśni, truskawek oraz aronii. Sadownictwo to około 15 % krajowej produkcji roślinnej, a co najciekawsze, polskie owoce słyną z bardzo małej bądź zerowej zawartości sztucznych nawozów. Z tego powodu, bujnie rozwija się eksport owoców, a wraz z nim wartość naszych rodzimych owoców z klimatu umiarkowanego w gospodarce międzynarodowej.

Polska, przez wzgląd na znaczne fluktuacje temperatur i kapryśną aurę, co roku wykazuje znaczące dysonanse w wielkości zbiorów. Szczęśliwie, stosowanie innowacyjnych technologii a także wprowadzenie nowych gatunków jabłek spowodowało, że hurtownia – zobaczysz tu – owoców jest w stanie przez dłuższy czas przechowywać owoce, bez utraty przez nie wartości smakowych. Z tego powodu, także na rynku krajowym, jesteśmy w stanie dłużej się cieszyć najlepszymi polskimi owocami.

Eksport owoców do partnerskich państw pochłania około 30 % wytwórstwa krajowego sadownictwa, ale w zakresie owoców z klimatu umiarkowanego, nasz rynek jest całkowicie autonomiczny. Rodzime jabłka oraz truskawki są rozchwytywane, a chwalone są za pyszny smak i soczystość. Możemy dlatego wysnuć wniosek, że jeśli idzie o owoce Polska wiedzie prym, w szczególności na rynku jabłek. Te ostatnie eksportujemy także w formie zagęszczanego soku jabłkowego. Żadna producent owoców nie może narzekać na niskie zarobki.

kadr - sklep

Autor: zazuzizu
Źródło: http://www.flickr.com

Polska słynie także z przetwórstwa. Szczególnie z przetworów takich własnoręcznych, jak i produkowanych przez przedsiębiorstwa. Duży dostęp do świeżych owoców porą letnią, a znacznie ograniczony zimą, ma na to duży wpływ. To już w zasadzie, polska kultura. Każdy Polak, w którymś momencie swojego życia zaczyna robić własnoręcznie robione przetwory, by przez dłuższy czas zajadać się pysznym smakiem rodzimych owoców.

Jako Polacy możemy być dumni z rodzimych owoców a także naszych rolników, troszczących się o bardzo dobrą jakość naszych świeżych owoców. Dzięki międzynarodowej sprzedaży możemy być także przekonani, że podczas wakacji w krajach europejskich, będziemy mogli wyszukać nasze owoce.

About