Czy gotowanie to kara?
Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami

Autor: Sofa
Źródło: Sofa
Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z kuchnią i próbuje dać jej radę. Nie ważne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną czy ile mamy lat na karku ponieważ cel jest jeden – ugotować dobrą potrawę.

Żadna to hańba nie umieć pichcić, gdyż wcześniej zawsze ktoś to robił za nas. Na przykład opiekuńcza mama, pracowita żona czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie rozbijamy się za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to pozostaje własnoręczne gotowanie.

Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic trudniejszego. Ale im więcej w tym siedzimy, okazuje się, że nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Przyjdą te chwile gdy podczas spotkania w grupie znajomych będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie miłe uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne wskazówki?

Ledwie się rozbiegniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść „tajemną” wiedzę kuchni francuskiej, hiszpańskiej, chińskiej, meksykańskiej i wielu innych. Książka kucharska czy to w formie typowo książkowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, gdyż nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeśli pole do popisu jest znacznie większe i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Warto nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem (znajdź to), gołąbki, sałatkę warzywną jak i wybitne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w naszym kraju gigantycznym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest słodka. Bez wyjątku czy to kotlet schabowy, kebab czy pizza pizza z serem. Naprawdę zjawisko na sporą skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar (zobacz: sprawdź tutaj) czy pasta rybna, które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w barze podane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Oczywiście to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach łatwo wyszukamy sposoby na mega dobry koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami (przejdź na stronę) a nawet przekonamy się jak powstaje chałwa i jak ją wykonać w domowych warunkach. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo gotowych przepisów znajdziemy bez liku.

Przepisy na gotowanie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce istotne są również inne procesy, jak na przykład dekorowanie. Dowiedzieć się możemy jak udekorować tort, jak ułożyć sztućce, jak dobrać świece, co położyć na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi sprawami to z pewnością wyszuka dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy jak i wielka książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Trzeba tylko chcieć.

About