Czy należy spożywać jajka? Jakiego typu posiadają wartości odżywcze? Czy mają dużo kalorii?
W naszej rodzimej kuchni jajka są bardzo ważne, to znaczy, że są podstawą dużej liczby dań. To bardzo dobrze, gdyż mają bardzo dużą wartość odżywczą i smakową. Bardzo dużo zawierają witamin i wartościowych składników odżywczych.

Z nich bez problemu można zrobić jajecznicę czy omlet, jajka można zrobić na twardo, sadzone, jak również po wiedeńsku. Do jajek istnieje sporo pomocnych przyrządów, dzięki którym można zrobić ciekawe potrawy na przykład do jajek sadzonych.
Niektórzy mówią, że jajko to symbol życia oraz zdrowia i tak naprawdę jest w tym sporo prawdy. To pokarm pełen wartości odżywczych, jaki ma wszelkie najważniejsze składniki odżywcze, tak potrzebne do budowania oraz regeneracji tkanek. W jajku więc można odnaleźć witaminy z grupy B, lecz również A, D oraz E. W jajku znajduje się dobrze przyswajalne żelazo, fosfor oraz wapń. Jajko jest niezbędnym elementem zdrowego odżywiania, nie ma za dużo kalorii, gdyż jedno zawiera ich mniej więcej osiemdziesiąt. Białko jaja prawie w całości jest wodą, jego dziewięć procent to cenne aminokwasy, zaś jedynie niepełny procent stanowią węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.

Jeżeli zainteresował Cię tego typu tekst, zobacz dodatkowe wiadomości na ten temat. Najlepiej sprawdź sam (https://rent.mybigday.pl/wypozyczalnia-mebli/), znajdziesz tutaj analogiczne wiadomości.

Spodki do jajek

Autor: Alan Cleaver
Źródło: http://www.flickr.com

Żółtko to jednak już co innego, gdyż w stu gramach jest nawet 350 kalorii. Znajdują się tam też tłuszcze, stanowią one sześćdziesiąt procent żółtka. Jednakże, aż trzydzieści procent z nich to lecytyna, która rozbija tłuszcz i cholesterol na cząsteczki, prze co zapobiega przyczepianiu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Jajko ma dość duże ilości cholesterolu. Jest on co prawda bardzo potrzebny dla najmłodszych do rozwoju mózgu oraz całego układu nerwowego, jednak osoby, jakie posiadają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, muszą uważać. Najlepiej jak ograniczą się do dwóch-trzech jajek w tygodniu. Jednakże nie trzeba całkowicie rezygnować z ich jedzenia, tym bardziej z obawy przed miażdżycą lub nadwagą.

Jajko zrobione na różne sposoby, to rzeczywiście świetny pomysł na sycące śniadanie. Najzdrowsze jest jajko na twardo oraz po wiedeńsku. Najbardziej istotne jest to, że robi się je nie używając innych dodatków, dlatego organizm trawi je krócej. Pamiętajmy jednakże, iż zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury prowadzi do utraty cennych wartości. Jeżeli chcemy częściej jeść jajka przydatne będą sprzęty, jak do jajek.

About

Categories: Bez kategorii Tagi: , ,