Jakim sposobem wyselekcjonować dobrą herbatę?
Sałatka z szynką dębową
Na krajowym rynku wybór herbatek jest dość duży a z każdym rokiem się zwiększa. Prócz herbat ekspresowych coraz to większą wziętością cieszą się herbaty sypane. Możesz je zakupić nie tylko w supermarketach, lecz również w hrebaciarniach a także w specjalistycznych marketach herbacianych (klasycznych a także on-line).
By z owej bogatej oferty wyselekcjonować, to, co najlepsze trzeba mieć pojęcie, jak muszą prezentować się liście poszczególnych typów herbatek.

Sałatka z szynką dębową
Autor: ZM Pekpol
Źródło: ZM Pekpol
Na co zwracać uwagę? Herbatka zielona – jej liście powinny posiadać odcień od srebrnego do ciemnozielonego, najlepiej z połyskiem. Im jaśniejszy odcień liści, tym lepsza herbatka. Jeśli chodzi o stopień zwinięcia listków, to trudno tu sformułować jednoznaczne zasady, gdyż sposoby zwijania różnią się zależnie od rodzaju herbatki, przeważnie jednak dokładne skręcenie wskazuje na dużą jakość herbaty. Herbatka czarna – jej listki powinny posiadać kolor czarny z połyskującym odcieniem pomarańczowym, granatowym albo czerwonym. O złej jakości herbaty zaświadcza matowy szarawy, kolor – takowa herbata została w procesie produkcyjnym wyjałowiona z soku.
Czerwona herbatka – najlepsze herbaty (Qualia-Shop) mają charakterystycznie zabarwione brzeżki liści. Biała herbatka – jej liście powinny posiadać jasną, srebrzystą barwę oraz delikatny puszek. Prócz wyżej przytoczonej charakterystyki wyglądu pojedynczych herbatek istnieją także uniwersalne reguły odnoszące się do wszelkiego typu herbatek. Im wyższa jakość herbatki, tym więcej będzie w niej tzw. tipsów.

Herbata Harney and Sons (tutaj o herbacie harney and sons) ma ich bez liku. Tipsy to młode pączki liściowe, które mieszczą wyjątkowo wiele aromatu, zatem ich obecność znamiennie podnosi walory smakowe naparu.

About