Jakim sposobem zrobić domowe lizaki?
Cukier, woda, oraz ulubione dodatki starczą, by zrobić domowe lizaczki i zachwycić wszystkich dobrze znanym smakiem. Nieomalże wszystkie dzieci kochają słodkości. Łakocie ze sklepowej półki są jednakże niezdrowe, dlatego że mieszczą sporo konserwantów i syntetycznych barwników.

Żeby ustrzec latorośle przed niezdrową żywnością, a jednocześnie nasycić ich małe podniebienia warto samodzielnie zrobić domowe lizaczki. Dzieci z całą pewnością będą zachwycone, a i nie jeden dorosły domownik skusi się na odrobinę słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Bardzo łatwym sposobem na to, żeby przygotować domowe lizaczki jest ogrzanie 20 dag cukru w niewielkim garnuszku. Kiedy cukier się roztopi, trzeba zaczekać aż przeistoczy się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstej konsystencji. Na blasze należy ułożyć papier do pieczenia. Nieco ostudzony karmel nakładać łyżeczką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, by mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, ażeby lizaki zyskały ładny układ.

Nieco inny przepis jest opcją dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizaczkach. Starczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody jak też 80 mililitrów soku truskawkowego lub porzeczkowego. Zamiast syropu ze sklepu, możemy użyć również samodzielnie wykonanego z cukru, truskawek i wody, jest to jednakże bardziej kłopotliwe. Składniki należy umieścić w garnuszku po czym zagotować. Pozostawić na ogniu przez około piętnaście min. (temperatura powinna wynosić około 140 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak we wcześniejszym przepisie na papier (czyściwo papierowe) do pieczenia oraz wbić patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj Wytwórnia patyczków do lodów i szaszłyków.

Gdy przychodzą upały, każdy szuka miłego ochłodzenia. Aby samodzielnie przygotować domowe lizaczki lodowe, wystarczy przygotować tylko parę składników. Najbardziej orzeźwiające, to lizaczki wodne. Trzeba zaopatrzyć się w cytrynę, wodę a także cukier, żeby przygotować lemoniadę. Proporcje zależą od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek po czym umieścić w zamrażarce. Gdy zaczną krzepnąć, starczy wsunąć patyczki do lizaków i poczekać aż całkiem się zamrożą. Inny sposób to mrożenie syropu rozrzedzonego niewielką ilością wody.

About