Bardzo łatwym sposobem na to, żeby przygotować domowe lizaczki jest ogrzanie 20 dag cukru w niewielkim garnuszku. Kiedy cukier się roztopi, trzeba zaczekać aż przeistoczy się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstej konsystencji. Na blasze należy ułożyć papier do pieczenia. Nieco ostudzony karmel nakładać łyżeczką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, by mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, ażeby lizaki zyskały ładny układ.
Nieco inny przepis jest opcją dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizaczkach. Starczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody jak też 80 mililitrów soku truskawkowego lub porzeczkowego. Zamiast syropu ze sklepu, możemy użyć również samodzielnie wykonanego z cukru, truskawek i wody, jest to jednakże bardziej kłopotliwe. Składniki należy umieścić w garnuszku po czym zagotować. Pozostawić na ogniu przez około piętnaście min. (temperatura powinna wynosić około 140 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak we wcześniejszym przepisie na papier (czyściwo papierowe) do pieczenia oraz wbić patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj Wytwórnia patyczków do lodów i szaszłyków.