Z jakich powodów owady są tak niebezpieczne dla przechowywanych zbóż, podstawowe techniki ich eliminacji.
Owady potrafią dokonać naprawdę sporych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też wykorzystuje się rozmaite metody w celu ich wyeliminowania. Jeżeli nawet będzie się to wiązać z użyciem rozmaitych związków chemicznych, to tego typu działania będą konieczne, żeby nie doprowadzić do ogromnych strat materialnych. Przykładowo przy zbożach takim zabiegiem będzie fumigacja, zwana także potocznie gazowaniem.

Ma ona za zadanie wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na zbożach, czyli rozkruszka, wołka czy trojszyka. Stosuje się do tego kilka różnych preparatów, jakie w skuteczny sposób niszczą owady, a jednocześnie ich użycie nie wpływa na jakość zboża (). Jak można wywnioskować po potocznym nazewnictwie, podczas fumigacji wykorzystuje formę gazową tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność będzie na wysokim poziomie.

Otwórz ten link słupy średniego napięcia odszkodowanie. Tam zobaczysz pożyteczne wiadomości na ten temat, omówione w tekście.

Gaz doskonale penetruje nawet malutkie zakamarki i dociera między ziarna, skutecznie eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po wykonaniu całego procesu starczy wszystko pozbyć się gazu, żeby mieć problem ze szkodnikami rozwiązany.

Obecnie najczęściej używanym środkiem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą jest to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża musi przebiegać w zamkniętych szczelnie pomieszczeniach, więc dokładne ich przygotowanie jest jednym z najważniejszych etapów tej operacji. Jakieś nieszczelności nie tylko obniżyłyby skuteczność procesu, ale również mogłyby być niebezpieczne dla ludzi z obsługi. Przy różnych rodzajach obiektów wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich typ ustalić się powinno z firmą, która realizować będzie tego typu zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu obiektu można przystąpić do samego gazowania. W tym celu we wnętrzu umieszcza się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
Podczas całego procesu należy systematycznie kontrolować stężenie gazu i w razie potrzeby zmieniać jego poziom. Po określonym czasie należy wykonać odwietrzanie, które polega na eliminacji całego gazu z wnętrza obiektu (prześledź tutaj).

About

Categories: Bez kategorii Tagi: , , ,