Czarna herbata posiada wiele drogocennych własności, które pomocnie mogą wpłynąć na nasz organizm (oferta). Jest kapitalna dla osób starających się wystrzegać kawy, albowiem mieści w sobie dużo teiny, jaka działa podobnie do kofeiny: pobudza i orzeźwia. Stopuje także rozwijanie się bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Poprzez zawarte w niej flawonoidy wzmacnia naczynia krwionośne.
Tak samo zajmujące materiały są opublikowane w analogicznym serwisie. Jeżeli chcesz je przeczytać – zobacz pod linkiem, który jest tu.
W dodatku chroni zęby przed próchnicą (w tym miejscu powinno się jednakże pamiętać, aby nie osładzać jej kilkoma łyżkamii cukru).
Osoby ze słabym krążeniem mogą śmiało popijać jej duże dawki, albowiem reguluje ona rotację krwi w organizmie oraz zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia dolegliwości serca. Te wartościowe właściwości powodują, iż tak pospolity trunek jak czarna herbata staje się nagle czymś unikalnym. Należy mimo to pamiętać o prawidłowym sposobie jej parzenia. Aby zatrzymać jej wszystkie walory trzeba zalać listki bądź torebkę z suszem gorącą, lecz nie wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem przez około 5 minut. Długość zaparzania podana jest w większości wypadków na opakowaniu, zależy bowiem od jej rodzaju. Najpopularniejsze to: czarna herbata z dodatkami (zobacz propozycję – czerwone herbaty w całego świata), Darjeeling i Cejlon.