Herbata zielona powstaje z liści, które nie są poddawane fermentacji, ponieważ zaraz po zerwaniu następuje proces zasuszenia. To powoduje, że zachowuje się bardzo dużo cennych rzeczy, jakie znajdują się w świeżych liściach. Tego typu właściwości mające dobry wpływ na zdrowie są już znane i wykorzystywane od tysiącleci, najczęściej w medycynie chińskiej. Współczesne badania pokazują, że w tej herbacie można odnaleźć całe bogactwo antyoksydantów, na przykład grupę związków polifenolowych o nazwie katechiny. Są to silne antyoksydanty, które zajmują się likwidacją wolnych rodników uszkadzających komórki oraz doprowadzają do powstawania raka.
Czy prezentowany materiał Cię zainteresował? W takim wypadku sprawdź inny polecany serwis sklep dla kota, który także posiada interesujące materiały.
Najbardziej znana jest fermentowana wolno chińska Pu-Erh. PuErh pochodzi z okręgu Yunnan, w Chinach. Naukowcy uważają, że czerwona herbata zyskuje swoje lecznicze właściwości i wspaniały zapach dzięki powolnemu procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest skuteczniejsze, im dłuższy czas zezwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Czerwona herbata ma różne związki, takie jak garbniki, alkaloidy czy minerały. posiada bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza, jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, jakie są wrażliwe na kofeinę. Jak widzimy, herbata to napój posiadający niesamowicie pozytywny wpływ na nasze organizmy. Warto, znając jej właściwości pić ją jak najczęściej.