Dania z jajek i ziemniaków
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw polskiej kuchni. Tradycyjny obiad w Polsce składa się z mięsa, kartofli i sałatki.

Stanowią one także podstawę popularnych dań, takich jak na przykład pierogi czy kopytka. Bardzo wielu miłośników mają także placki ziemniaczane, przyrządzane z cukrem lub wytrawnie. Rozmaite sałatki i zapiekanki ziemniaczane są dobrym urozmaiceniem zwykłego jadłospisu. Z kolei jajka spożywane są niemal tak samo często, w różnych formach. Są też niezastąpionym dodatkiem do ciast i rozmaitych dań, do których należą choćby naleśniki.

Sałatki i zapiekanki

Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Autor: Kikkoman
Źródło: Kikkoman

Jedną z bardziej popularnych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Poza ziemniakami zawiera różne produkty, jak na przykład jajka, ogórki czy szynka. Ziemniaki są także jednym z głównych elementów popularnej sałatki warzywnej, przyrządzanej najczęściej z majonezem. Sałatki takie są bardzo zdrowe i smaczne, przy czym w zasadzie w każdym miejscu robi się je w inny sposób.

Jeżeli zaabsorbował Cię opublikowany w tym serwisie materiał, śmiało zobacz dodatkowo towarzyszące informacje (http://suknie-slubne.warszawa.pl/salon-sukien-slubnych/) – one także są godne polecenia.

Dzięki temu nie ma dwóch identycznych sałatek jarzynowych. Kolejnym interesującym przykładem na potrawę z ziemniaków może być zapiekanka. Jest to dobry pomysł na obiad jako danie na ciepło, albo na zimno. Dobrze współgra z takimi dodatkami jak kefir czy śmietana. Zapiekanka taka oprócz ziemniaków zawierać może również jajka, wędlinę, ser żółty i wiele innych składników (czytaj pełen raport). Ogromnie popularnym daniem z kartofli są frytki. Są to po prostu pokrojone na paski i usmażone ziemniaki. Są dobrym urozmaiceniem w formie dodatku do dań obiadowych.

Potrawy z jajekJajka można przyrządzać w bardzo wielu postaciach. Popularną potrawą na śniadanie jest jajecznica, przyrządzana także w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, wędliny, pomidorów oraz pozostałych produktów. Jajka można także gotować na twardo i na miękko, a także smażyć (sprawdź). Do smarowania chleba najlepsza jest pasta jajeczna. Na wystawny posiłek widowiskowe danie mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko ogromnie efektowne, ale również smaczne. W Polsce największą ilość jajek spożywa się w okresie wielkanocnym. Wtedy również jajka się maluje i dekoruje na wiele różnych sposobów.

About